• Yürek

    heart
    Yürek- kasdan teşkil edilmiş içi boş organdır.En hessas beden uzuvlarından sayılan bu organın ağırlığı 250-300 gr-dır.Yürek insan ömrünün başlangıcından sonunadek durmadan haraket ediyor.Elli yaşlı kişinin yürek bükülmelerinin sayı 2 milyara, akıttığı kanın miktarı ise 300000 tona ulaşır.Bu, yaratılışın bize bahşettiği sır ve
    ilginçliklerinden biridir.Yüz yıldan çok ömür sürmesi mümkün olan insanın yüreyi daimi olarak dakikada 60-80 defa atıyor.
    Yürek sakin olduğu halde her atışında 130 cm küp kan gelip geçer.Şöyleki her dakikada yürek 5 litre kanı damarlara dahil eder.Yüreyin her dakikada hayata geçirdiği bu fonksiyon 35 kg ağırlıklı her hangi bir predmetin yerden 30 cm kaldırılması işine beraberdir.
    Yürek kaslarının sıradışı kuvveye sahip olması,ağır fonksiyonı yürüterek yorulmaması bu uzuvu bilim adamlarının dikkat merkezinde saklamıştır.
    Hız bakımından da yürek misilsiz ve şaşırtıcıdır.Yürekden başlayan kan cereyanı 7500 km yolu kan damarlarında 1 saat boyunca geçiyor.Alimlerin hesaplamalarına gre 1 yıl boyunca yürekten gelip geçen kanın hacmi 2600000 litreye yakındır.Bunu taşımak için 81 tanker lazımdır.
    Hayvanlarda yürek atışının sayı onların büyük veya küçüklüğüne bağlıdır.Örenğin, filin 1 dakikada yürek atışlarının sayı 25-e, çocuğun yürek atışlarının sayı ise 150-e, bir farenin kalp atışlarının sayı 700-e ulaşabilir.
    İnsanlarda normal vaziyette yürek atışlarının sayı 1 dakikada 70-75 defadır.Genellikle, insanın kalp atışlarının sayı onun yaşı ile ilgilidir.Yemekten ve bir sıra fiziksel işlerden sonra kalp atışlarının sayı artıyor.
    Her hangi bir hayvan ne kadar küçük olarsa onun yaşaması da,yürek atışları da, nefes alması da, haraketleri de kendi bedenine uygun olarak hızlı olacaktır.Bu bakımdan eğer insan ömrünün uzunluğu illerin miktarı ile değil,yürek atışlarının miktarı ile hesap olunarsa,kaydettiğimiz olgu elde olunacak.Bu hesapla kalbi 1 dakikada 1000 defa atan sinek, kalbi dakikada 20-25 defa atan fille karşılaştıralacak.Çünki sineğin 1 gün boyunca kalp atışlarının sayı filin 7 hafta boyunca kalp atışlarının sayına eşittir.Genellikle,memeli hayvanlar yürekleri 1 milyar defa atanadek yaşarlar.
    Orta boylu bir insanın bedeninde 50 trilyon hücre olduğu halde, büyük bir filin bedeninde 6500 katrilyon hücre mevcuttur.Bir sineğin bedeninde ise 7 milyara yakın hücre vardır.
  • You might also like

İlginizi Çekebilecek

Galaksilerin sayısı

Güneş onun etrafında dönen gezegenlerle birlikte saniyede 250 km hızla galaksinin merkezi çekirdeği etrafında döner.Güneşin haraket yörünges...