Bu güne kadar ciğerin 500-den artık fonksiyonu tespit edilmiştir.Ama söylemeliyiz ki bu fonksiyonların tam formaları bazen tam doğruluğu ile izah edilmemiştir.Zaman geçdikce ciğerin yeni yeni fonksiyonları aşikar olunmaktadır.Ciğer bedenin gıdalanmasında, protein ve albuminin hazırlanmasında büyük rol oynar.Ciğer "glükogen"i oluşturarak onu kendisinde saklamak bakımındn en çok nişasta kullanan uzuv sayılır.
Ciğer gülkogeni glükozaya dönüştürür.Gıda maddesinin terkibinde bulunan yağ ciğer aracılığıyla kendi formasını değişir.Bu uzuv yağı bir formada kabul ederek onu başk bir formaya salar ve bedenin kullanımına verir.Cİğer kanın terkibine müdahale ederek kanın proteini olan fibrinogeni oluşturur.Sonra ise onu fibrine dönüştürür.Ciğer bedende koruyucu rolünü oynar.Yeani zehirli maddeleri faydalı maddelerden ayırarak onları etkisiz hale getirir.Bedene hasar vurabilecek unsürleri ani surette yok eder.Ciğer bir sıra zararlı maddeleri kendinde saklar ve zaman geçdikce bedenin dayanabileceği miktarda bu maddeleri devreye burakır.
Ciğerde A, D ve V vitaminleri çokluk teşkil ediyor.Hem de ciğer eritrositlerin yaranmasında ve çeşitli maddelerin korunup saklanılmasında özel rol oynar.Ciğerin hayata geçirdiği en mühüm vazifelerinden biri de onun safranı emele getirmesidir.Bir çok zararlı maddeler safra mecrası aracılığıyla bağırsağa akar.Bununla birlikte ciğer bu maddelerin cezp edilmesi için gerekli maddeleri bağırsağa yöneltir.
- Ciğerin bir sıra başka faydaları hakkında
- Merdivenlerle yukarı kalktığınız an sizin kaslarınız enerji formasını değiştirebilecek yanmalı maddeye ihtiyaç duyacak.Bu zaman karaciğer aracılık yaparak glükogeni veya nişastanı kasların gıdası olan glükozaya dönüştürerek onu kana yöneltir.
- Her an insan bedeninde 10 milyona yakın eritrositlerin faaliyetine son koyulur.Ciğer yorulmadan faaliyet göstererek onların yeni kanın yaranmasında kullanılmasını temin eder.
- Parmağınızda yaranmış kesik veya yara sonucunda fizksel kuvvenizi tedricen kaybettiğiniz zaman kanı pıhtılaştırarak kesiğin sağalmasını temin eden proteini oluşturan ciğer olmasaydı, tabii ki, sizin hayatınız tehlike karşısında kalardı.
- Kasların faaliyetinde ciğerin rolü tek onlar için bir sıra enerjiye dönüştürebilecek maddeler yaratmakla bitmiyor.Kaslar glükozanı yakarak enerjiye dönüştürmekle "asitlaksik"i oluşturur.Eğer bu madde çokluk teşkil ederse insanı zehirleyebilir.Karaciğer bunu önlemek için onu yeniden glükogene dönüştürür.
- Bağırsaklara sızan ciğerin safrası yağların hazm olarak çözelti şekline gelmesini temin eder.Yağlar kimyasal reaksiyona uğrayarak katı turşuya dönüşür ve ciğere yüklenir.Sonra ise ciğer onu beden uzuvlarına gerekli olan özel yağlara dönüştürür.
- Bir sıra insanlar kendi günlerini nikotin ve çeşitli zararverici yollarla geçirmektedir.Karaciğer onların terkibindeki zehirli ve zararverici maddeleri etkisiz hale getirerek onların miktarını azaltır.