• Bitki hücreleri

    bitki hucreleri
    Bitki hücrelerini mütalaa ederken çoklu ilginç hadiselerle karşılaşıyoruz.Yaprağın sonunda iki hücre katı yerleşir.Dikkatle baktığımızda görüyoruz ki,hücreler bir birinden ayrıdır ve tam bağımsızlığa sahiptir.Sanki onlar tek başına faaliyet göstererek kendi hayatlarını devam ettirebilirler.

    Her bir hücre hariçden sağlam hücre duvarı ile örtülmüştür.Duvarın dahilinde stoplazma yerleşir.Stoplazma renksiz,katı, canlı maddedir.Hücrenin bütün organoidleri (hissecikleri) stoplazmanın içerisinde yerleşir. Bitki hücresinin stoplazmasında çoklu miktarda küçük cisimcikler-plastitler vardır.Yaşıl renkli plastitlere kloraplastlar, renksiz plastitlere ise leykoplastlar denilir.Bitkilerin rengi kloraplastların, limonun sarı, elmanın, kirazın kırmızı rengi kromaplastların çok olması ile ilgilidir.Hücrede plastitler çoktur.Orta hesapla yaprağın her hücresinde 20-100-e kadar plastit olur.
    Bir çok bitkilerin stoplazmasında çok ilginç hadiseler gözlemleniyor.Bu hadiselerden biri de stoplazmanın haraketidir.Renksiz stoplazmanın haraketini onun dahilinde olan yeşil kloraplastların yerdeğişmesi ile gözlemlemek oluyor.Onların haraket etmesi çayda yüzen kayıklara benziyor. "Her bir canlı haraket ederek faaliyet göstermelidir" kanunu göründüğü gibi bitkilerde de icra olunuyor.
  • You might also like

İlginizi Çekebilecek

Galaksilerin sayısı

Güneş onun etrafında dönen gezegenlerle birlikte saniyede 250 km hızla galaksinin merkezi çekirdeği etrafında döner.Güneşin haraket yörünges...