• Yaz yıldızları

    Kadim arapların Şılyak dedikleri yıldızlar yaz yıldızları gurupuna dahildir.Onun yanında Şilyak bulutu denilen gri renkli halkaya benzer küçük bir bulut gözükür.Onun merkezi çekirdeği,yüzeyinde 75 bin derece sıcaklık olan yıldızdan ibarettir.Bu bulutun çapı güneşin çapından 700 defa büyüktür.
    Yayda gözüken yıldızlardan biri de Casi yıldızıdır.
    Onlar 140 gözüken yıldızldan ibarettir.Casi yıldızlarından biri de "Ancasi" yıldızıdır.O,kırmızı yıldızlar sırasına dahildir.Çapı güneşinkinden 800 defa büyüktür.Onun yakınlığında yerleşen 111 yılda bir defa onun başına dönen bir sarı yıldız yerleşiyor.
    Teleskopla Casi yıldızına baktıkda onların içinde M 13 dalı denilen dönen yıldız dalı gözlemleniliyor.M 13 dalı,yaklaşık,yarım milyona yakın yıldızdan ibarettir.Işığın yerden M 13-e kadar olan mesafeni geçemsi için 23000 yıl vakit gereklidir.
    Yaz yıldızlarından biri de tilki burcunun yıldızlarıdır.Tilki burcunun yıldızları arasında büyük ışıltıya sahip bulut gözükür.Onun merkezi hissesinde ise yüzeyindeki sıcaklık güneş yüzeyinin sıcaklığından 00000 defa çok olan bir yıldız yerleşiyor.Orta hesapla bu bulutun çapı 240 bin astronomik bireye beraberdir.
    Akrep burcunun yıldızları da yaz yıldızları sırasına dahildir.Onlardan biri güneşten 700 defa artık ışık veren akrebin a-sıdır.Bu yıldızın ışığı 173 yıla gelip bize ulaşır.
    Yay burcu da yaz yıldızları gurupuna dahildir.Bu burcun yıldızları arasında 10 yıldız dalı vardır.Bu dallardan biri de 7 milyon yıldızı olan M 22 dalıdır.
  • You might also like

İlginizi Çekebilecek

Galaksilerin sayısı

Güneş onun etrafında dönen gezegenlerle birlikte saniyede 250 km hızla galaksinin merkezi çekirdeği etrafında döner.Güneşin haraket yörünges...