• Koku hissiyatı

    Koku hissiyatını tam anlamıyla tarif etmek,onun sinirinin yolunu belirlemek hala da problem olarak kalıyor.Kokunun reseptörlere nasıl etki ettiğini,onda hangi fiziksel ve kimyasal değişiklikleri meydana getirmesi hala da tam net bir şekilde aydın değil.

    Kokunun hiss edilmesi prosesini tat organında olduğu gibi reseptörler hayata geçiriyor.Reseptörler burun boşluğunda yerleşir.Bu reseptörlerin sayı 2 milyondan 4 milyona kadardır.Her kokunun kendisine has reseptörleri vardır.Kimyacı alimlerin bir gurupu belirlemişler ki, 30000-e yakın çeşitli koku vardır.600 uzvu birleşme üzerinde yapılmış araştırmalardan sonra müeyyen edilmiştir ki, 7 esas koku vardır.Başka kokular ise bu 7 kokunun sintezi sonucunda yaranmıştır.
    Koku reseptörleri ( koku hissiyatı ) o derecede hassastır ki, hatta havanın 1/1000000 hissesine bir hisse kokulu madde düştükde bile onlar bazı kokuları duyuyor.
  • You might also like

İlginizi Çekebilecek

Galaksilerin sayısı

Güneş onun etrafında dönen gezegenlerle birlikte saniyede 250 km hızla galaksinin merkezi çekirdeği etrafında döner.Güneşin haraket yörünges...