• Beyinde cinsiyet çeşitliliği

    Malum olduğu gibi kadın beyni ile erkek beyni arasında bir çok farklar mevcuttur. Beyinde cinsiyet çeşitliliği sadece insanoğlunda değil,bir sıra hayvanlarda da dikkate çarpıyor.Çok büyük olasılıkla sırf bu faktör her iki cinsde de bir sıra ahlaki ve ruhsal farkların meydana gelmesine sebep olmuştur.
    Beyinde cinsiyet çeşitliliği bakımından bütün memeliler,
    o cümleden insanlar arasındaki en önemlli fark dişi cinste mayalanmanın istikrarsız olmasıdır.Bu proses kadınlarda kendini aylık aybaşında gösterir.Hayvanlarda ise "bu zaman" (mayalanma dönemi) onların türüne göre değişken oluyor.Örneğin; mayalanma prosesi su domuzunda 15 günde, sehra faresinde her 4-5 günde bir defa oluyor.Kadınlarda ise bu proses her 28 günden bir hayata geçiyor.
    Mayalanma kadınların aybaşı zamanı kafatasında yerleşen hipofiz bezenin ifraz ettiği hormon maddesinin etkisi sonucunda baş tutuyor.Yumurtalığın,sanki, motoru rolünü oynayan hipofizin buraktığı bu hormon follikülün yetişmesine sebep oluyor. Follokül yumurtalık üzerinde yerleşen "baloncuk"lara deniliyor.Onların sayı çok oluyor.Her bir hayvanda nesil arttırma dönemine uygun olarak kan akmadan sonra folliküller yetişmeye başlıyor. Kadınlarda ise folliküle iki kan akma arasında patlıyor ve yumurta hücre folliküleden çıkıyor.
  • You might also like

İlginizi Çekebilecek

Galaksilerin sayısı

Güneş onun etrafında dönen gezegenlerle birlikte saniyede 250 km hızla galaksinin merkezi çekirdeği etrafında döner.Güneşin haraket yörünges...