• Sindirim organları sistemi

    Bu konuyu bir kaç etapda öğreneceğiz:

    • Ağız boşluğunda sindirim
    Gıda dişler ve dilin yardımı ile ağız boşluğunda ufalanır,çiğnenir,ezilir ve ağız suyu ile ıslatılır.Yerine getirdikleri fonksiyonlarla ilgili olarak dişlerin yapısı ve forması aynı değildir.Üst ve alt çenenin her birinde önde 4 adet yassı "kesici" diş vardır.
    Arkada ise gıdanı çiğneyip ufalamak için azı dişleri yerleşir.Bu iş için aşırı kas (ezele) gücünden kullanılır.Ön dişler 34 kg, arka dişler ise 42 kg-dan 100 kg-a kadar çiğneme (ezme) gücü yaratır.

    • Ağız suyu
    İnsan kuru gıdanın tadını hiss etmiyor.Gıda ağızda ağız suyu ile ıslatılır.Demeli,gıdanın formasındaki kimyasal değişiklik, işte, ağızdan başlıyor.Ağız suyu gıdanın terkibini değişen sindirim organlarının 1.mayesidir.Onun terkibinde "pitalin" denilen madde nişastanı ayırarak şekere çeviriyor.
    Bu şireni üç çift iri ağız suyu bezesi,dilin ve ağız boşluğunun mukoza veya  sümükdokusunda yerleşmiş çoklu hırda bezeler ifraz eder.Ağız suyunun ifraz edilmesi daimi prosesdir.Adi halde bile, azacık ağız suyu bu bezelerden ifraz edilir.Ağız suyunun sürekli ifrazı ağız boşluğunun ve dilin rutubetli ve kaygan kalmasını temin eder.
    Ağız suyu bezeleri bir günde 0.5 l-den 2 l-e kadar ağız suyu hazırlar.Bunun 99%-ni su, 1%-ni ise biKarbonat sodium ve kalrur sodium tuzları teşkil eder.

    • Yutma
    Yutma prosesi 3 aşamadan hayata geçirilir:
    1) Ağız boşluğunda çiğnenerek hazme hazırlanmış gıda topası dilin yukarı kalkması sonucunda yutağa gidiyor.
    2) Gıda yutağa ulaştıkda gırtlak kapağı gırtlağın girişini örter.Gıda borusunun duvarlarında yerleşen kaslar yığılarak ses telleri naahiyesini daraltır, gıdanın akciyere dahil olmasını önler.Böylelikle gıda ağız boşluğundan yutağa,sonra da dar dikey boruya- gıda borusunda gider.
    3) Bu aşama gıdanın gıda borusundan geçmesidir.Gıda borusunun yukarı hissesinde yerleşen kaslar ise hamardır.Gıda borusunun kasları yığılarak dalga şekline düşer.Bu dalgalar gıda mideye ulaşana kadar 5-6 saniye devam eder.Gıda borusundaki gıdanın mideye doğru haraket etmesinde, tabii ki, cazibe kuvvesinin büyük rolü vardır.Yutak da başka hazm organları gibi mukoza örtüğüne sahiptir.Örtüğün üstü oldukca kaygandır ve bu özellik sağlam gıda maddeleri yedikde gıda borusunun yara almasını önler.

    • Midede sindirim
    Mide çoklu garipliklere sahip beden uzvudur.Gıda maddelerinin çeşitli hisselere ayrılarak cezb olunması maksadıyla mide sindirim organlarından geçen gıda maddeleri için duracak rolünü oynar.Gıda midede olan zaman mide duvarları yığılarak dalga şekli alır.Kalın mide duvarları kas tabakalarından düzelmiştir, kasların yığılması sonucunda mide bağlanır.Gıda 1-2 saat midede kalır.
    Midenin mukozası üzerindeki 35000000-e yakın küçük bezeler onun içinde mide şiresi teşkil eder.Mide şiresinde asitlik derecesi çokluk teşkil ediyor.Hatta o, elinizin üzerine dökülerse onu yandırmak gücüne sahiptir.
    Her 3-4 saattan bir mide kasları sık sık bükülmeye başlıyor.Bu ise açlık hissi ile ilgili olarak sevimsiz duygular oluşturur.
  • You might also like

İlginizi Çekebilecek

Galaksilerin sayısı

Güneş onun etrafında dönen gezegenlerle birlikte saniyede 250 km hızla galaksinin merkezi çekirdeği etrafında döner.Güneşin haraket yörünges...