• Karıncalar

    Yeryüzünde yaşam tarzları hakkında hiçbir fikre sahip olmadığımız binlerce canlı çeşidi vardır. Lakin, entomologların bi işte elde ettikleri bilgiler de az değil. Örneğin, Marsal Anin Mulzan isimli entomolog kendinden sonra böcekler hakkında henüz tamamlamadığı çok güzel bir eser koymuştur. Bu eserin yarım olmasına rağmen o, ölürken 35 cilte yakındı. Sonraları onun bu araştırma eseri tamamlanarak basıldı.
    Şimdiyse bu mucizevi hayvanlar hakkında birkaç ilginç bilgi edinelim...


    Milyonlarca karıncanın bir arada yaşamasına rağmen tabakalaşma ve yaşam tarzı açısından karıncalar spesifik yasalara ve düzgün disipline sahiptir. Mehşur doğabilimci Materling yazıyor: " Şimdiyedek 6000 karınca çeşitinin herbirinin kendine özgü yaşam tarzı, adeti ve ahlakı olduğu kanıtlanmıştır."
    Modern entomologlar kanıtlamışlar ki, karınca 300 milyon yıl bundan önce mevcut olmuştur. Karıncaların 700000`e yakın çeşiti vardır. Onların en küçüğünün uzunluğu birkaç milimetredir. Öyle karıncalar var ki, hatta, ev hayvanlarını bile parçalayabilir.
    Uzmanlar belirlemişler ki, karıncalar temasla ve herbir karıncanın kendine özgü kokusu sayesinde birbirini tanıyorlar. Karıncalar 700000 farklı çeşitleriyle yeryüzündeki canlıların en güçlü nesillerinden kabul edilir.
    Karıncanın hissetme duyusuna sahip neşteri zarar gördükte evinin yolunu kaybetmiyor. Onlar güçlü koku alma duyusuna göre uzak mesafeden kendi yuvasının kokusunu tespit bilirler.
    Karıncanın kendi vücuduna oranla fiziksel gücü insanın fiziksel gücünden belki de 10-20 kat daha fazladır. Tüm bu fiziksel kuvvetin gözle görülmesi mümkün olmayan ince bir kas içine nasıl yerleştirilmesini kimse fark edemiyor. Hiç kimse karıncanın öleceği vakti bilmiyor.
    Muler adlı alim karıncayı 8 gün suyun altında tutar. Onu sudan çıkarttıktan sonra yeniden canlanmaya başlar. O, tecrübe geçirerek 6 gün karıncaları aç barındırıyor ve 60 karıncadan 9'u sağ kalıyor.
  • You might also like

İlginizi Çekebilecek

Galaksilerin sayısı

Güneş onun etrafında dönen gezegenlerle birlikte saniyede 250 km hızla galaksinin merkezi çekirdeği etrafında döner.Güneşin haraket yörünges...