• Beden koruyucuları- Lökositler

    leykositler
    Her bir insanın bedeninde eritrositlerle beraber çoklu sayıda lökositler de mevcuttur. Onlar renksizdir. Lökositler organizmanın mikroplardan, zehirli maddelerden, organizma için yabancı hücrelerden ve dokulardan korunmasında önemli rol oynuyor.
    1 mm kanda 6-8 bin lökosit mevcuttur. Onların kandaki genel sayısı ise 75 milyara ulaşıyor.Onlar yabancı cisimlerin, örneğin, hastalik töreden mikropların ve onların zehirlerinin hırpaladığı dokuya "dalıyor", mikropları yutuyor ve hazm ediyor. Her hangi bir beden uzvu mikrop saldırısına maruz kaldıkta lökositler kendi fonksiyonlarını hayata geçirmeye başlıyor. Lökositler kan devranı aracılığıyla zehirlenmiş noktaya ulaşır, onlar kılcallardan çıkarak dokulara dahil olur ve mikropları anında mahv ediyorlar.
    Organizmayı yabancı cisimlerden yalnız lökositler korumuyor. Organizmada ayrıca, hususi proteinler-antiteller de vardır. Bunlar mikropların terkib hissesine dönüşerek onların tesirini azaltıyor. Bazı antiteller belirli bir hastalığın mikropuna karşı, örenğin kızamık mikropuna karşı mücadele ediyor. Belirli bir hastalik mikropuna karşı mücadele eden antiteller başka hastalıklarla mücadele etmiyor.
  • You might also like

İlginizi Çekebilecek

Galaksilerin sayısı

Güneş onun etrafında dönen gezegenlerle birlikte saniyede 250 km hızla galaksinin merkezi çekirdeği etrafında döner.Güneşin haraket yörünges...