• Yılanbalığının yönü belirlemesi

    Yılanbalığı 5-10 yaşlarındayken çaydaki hayatına son vererek denize dahil olur.Yılanbalığı mayalanmayı denizde geçiriyor.Uzun yıllar yılan balığı hakkında etraflı malumat yoktu.Sonralar Danimarkalı alim Cuhans Eşmeydit Avrupa sularında yıla balığının kibrit çöpü boylarında yavrularını aşikar etti.
    O bu konuda yazıyor:
    Yılan balığının kendi başlangıcını nereden götürmesini öğrenmek için onların mevcut olduğu Avrupa sahillerinden uzaklaşmak lazımdır.Bu bölgenin 80 km uzunluğu vardı.Atlantik okyanusuun Avrupa bölgelerine daha uzak noktalarını araştırıken yılanbalığının daha küçük ve daha genç türlerini aşikar etmişler. 25 yıl devam eden araştırmalardan sonra belirlenmiştir ki,yılanbalığı bermut üçkeni ile Batı Hindistan arasında yerleşen suyun 500 m-den 1000 m-e kadar derinliklerinde yumurta bırakıyor.Burada yılanbalığı yumurtadan çıkarak 3 yıl boyuca deniz suyunun yüzeyinde yaşar ve doğuya doğru gitmeye başlar.Yılanbalığı Golfstrim cereyanı aracılığıyla 10000 km-lerle yol geçerek Avrupa sahillerine ulaşır.Üçüncü yılın sonlarında artık küçük yılan balıkalrının Avrupa sahillerine yakınlaştığı zaman onlar doğal yılanbalığı şeklini almış oluyorlar.Yılanbalıkları bir kaç yıldan sonra tam gelişiyor ve 10000 km-lerle yolu geçerek yumurta koydukları yere Atlantik okyanusundaki yerlerine ulaşırlar.  
    Yılanbalığının Golfstrim cereyanıyla okyanustan dönmesi arapsaçı ve anlaşılmaz bir şey değil.Lakin onların bin km-lerle mesafeni katederek mayalandıkları ve yumurta koydukları yere dönmeleri şaşkınlık doğuruyor.Çünkü yılanbalığının yumurta koyduğu yer Atlantik okyanusunun genişliği ile oranla çok küçük ve göze görünmezdir. (Bu yerin 80 km uzunluğu vardır.)
    Yılanbalığının bu uzun yolculuğuyla ilişkin iki fikir mevcuttur:
    1. Yılanbalığı suyun hararetini belirleyecek güçlü hissiyata sahiptir ve bu hissiyat aracılığıyla o, okyanus sularında yumurta koymak için belirli ısıyı seçerek aynı yeri buluyor.
    1. Yılanbalığı keskin gözler aracılığıyla 500 m-den 1000 m-e kadar derinliyi belirleyebilir.
    Yukarıda kaydedilen bu iki fikre esaslanmak doğru değil.Çünkü okyanusun bir çok hissesinde suyun sıcaklığı aynıdır ve sıcaklığı belirlemek kos koca okyanusda somut bir noktanı bulmak için yeterli değil.Aynı zamanda 500-1000 m derinliği belirlemek 10000 km-lerle mesafenin katedilmesinde rol oynayamaz.
  • You might also like

İlginizi Çekebilecek

Galaksilerin sayısı

Güneş onun etrafında dönen gezegenlerle birlikte saniyede 250 km hızla galaksinin merkezi çekirdeği etrafında döner.Güneşin haraket yörünges...