• İnsanın iskeleti

    İnsanın bedeninde onun iskeletini oluşturan çeşitli formalara sahip 206 kemik mevcuttur.
      Bel ommugası: İnsan bedeninin merkezi ve esas dayağıdır.O, 24 kemikten ibarettir.Bel sütunu eğer tam bir kemikden olsaydı onda eyilmek yeteneğine sahip olmazdık.Eğer bel sütunu dirsekle omuz arasında yerleşen iki kemiğe benzeseydi onda bir tarafa çok eyilerdi.
    Bel kemiği bir birinden ayrı sümüklerden düzeldiğine göre bir noktadan çok eyilmiyor.İnsanın arkaya,karşıya,yana eyilmesi için bu sümüklerin her biri kendi sırasında azacık eyilir.Bel sütunundaki oynakların bu formada dizilişi hem sağlam sümük istihkamı yaratır,hem de onların eğilme yeteneğine sahip olmasını temin ediyor.
      Kıkırdağın önceki vaziyetine kayıtmak,eğilmek özelliğine sahip olması bel sütunu için çok büyük önem arz ediyor.İki oynak arasında dairesel kıkırdak yerleşir.Onun ortasında ise jelatin maddesi yerleşir.Bu dairesel kıkırdaklar sıkılma imkanına sahiptir ve oynakların eğilmesi için imkan  yaratır.Onurga kemiğinin sütununu teşkil eden bu oynaklar gözlenilmez baskılara karşı dayanıklıdır.
  • You might also like

İlginizi Çekebilecek

Galaksilerin sayısı

Güneş onun etrafında dönen gezegenlerle birlikte saniyede 250 km hızla galaksinin merkezi çekirdeği etrafında döner.Güneşin haraket yörünges...