• Atomlar


    1. Yüz yıla yakındır ki,insan atomun küçük hisselere parçalandığını keÅŸfetmiÅŸlerdir.
    2. Her bir atomun merkezi hissesi- çekirdeği vardır ve bu hisse atomun tüm ağırlığını kendisinde toplar.Bu hisseye pozitif yüklü parçacık olan proton denir.
    3. Her bir atomda negatif elektrikle elektriklenen en küçük parçacıklar- elektronlar mevcuttur.Onlar neredeyse çekisiztir ve çekirdek etrafında fırlanıyor.
    4. Tüm elektronlardaki elektrik yükleri bir birine beraberdir ve bu yüklerin mecmusu ise atom çekirdeği terkibine dahil olan pozitif yüklü elektriğe beraberdir.İşte bu yüzden de atom hisselerinin (çekirdek ve elektronlar) mecmusunun elektrik yükü olmuyor.Örneğin hidrojen atomu en sade atomlardandır.O, pozitif yüklü çekirdekten ve ona beraber olan bir negatif yüklü elektrondan teşkil olunmuştur.Karbon atomu ise elektrik yükü hidrojen atomunun çekirdeğinin elektrik yükünden 6 defa büyük olan bir çekirdekten teşkil olunmuştur.Karbon atomunda negatif elektrik yüklü 6 elektron mevcuttur ki, onların (mecmusunun) yükü çekirdeğin elektrik yüküne eşittir.
    5. Atomda pozitif ve negatif yüklü elektriğin miktarı,adeten,eşit oluyor.
    6. Atomun terkibinde keÅŸfedilen 1.hisse negatif elektrikle elektriklenen elektron olmuÅŸtur.
    7. Elektron atoma oranla çok küçüktür.Atomlar içerisinde en hafif atom sayılan hidrojen atomunun bir birimi 2000 birim elektronun ağırlığına eşittir.
    8. Atomun çekirdeğinin terkibi nötron ve protondan ibarettir.Protonlar pozitif yüklü elektrikle elektriklenmiştir.
    9. Elektronlar sürekli olarak hızla çekirdek etrafında fırlanıyor.
    10. Atomun bir hissesinin sıcaklığı (yakılmalı malzeme gibi hesap edilirse) kendisi boyda olan bir kömürün sıcaklığından 3 milyon defa çoktur.
  • You might also like

İlginizi Çekebilecek

Galaksilerin sayısı

Güneş onun etrafında dönen gezegenlerle birlikte saniyede 250 km hızla galaksinin merkezi çekirdeği etrafında döner.Güneşin haraket yörünges...